mandag den 4. september 2023

Udviklingsprojekt - opgave1

Udviklingsprojekt 

Undren 

Undring / problemstilling – Hvad det det der skal arbejdes med og forandres eller udvikles? Redegøre for hvilke didaktiske og pædagogiske metoder I vil anvende i udvikling af den pædagogiske praksis. 


"Vi undrer os over hvorfor naturen og verden omkring os ikke fylder mere i institutioner i dag, især skolerne, når nu det er meget oppe i den samtid vi lever i nu"


Naturen og dens elementer i skolerne er i dag ikke særlig meget til stede, meget undervisning foregår i klasselokale, på sin stol og ved sit bord. Vi undrer os over at der ikke er mere differentiering i undervisningen og at man ikke gør brug af omverdenen som en del af denne differentiering. Samtidig er et af de største emner i dag sådan noget som klimakriser, biodiversitetskriser, recycling m.v. og derfor undrer vi os også over, hvor man ikke italesætter og arbejder med dette i skolerne. Det skal ikke siges der ikke arbejdes med det, men arbejdet er kort og godt, vi undres her over hvorfor man ikke arbejder mere længerevarende med naturen og f.eks. nogle af de krise spørgsmål vi ser i dag. Ofte har man temadage, emneuger m.v., men vi undrer os over de længerevarende projekter, hvor man får lov til at arbejde problem og projektorienteret, hvor man inddrager arbejdet med naturen som ikke bare en emneuge, men en del af børnenes hverdag.


Vi ønsker at afprøve forskellige aktiviteter med udeskole og inddragelse af natur og udeskole, samt at inddrage dette i børnenes hverdag, så det kan implementeres i længere tid, end blot en dag eller en uge. Vi vil bruge uderummet som en aktiv del.


Idé til udvikling:

Vi vil udefra vores undren bruge udearealet, da det ikke bliver brugt så meget (bål plads osv). Der ku tænkes en frilufts aktivitet. Men tankerne er ikke helt gennem tænkt endnu.


Didaktiske overvejelser:

Naturdannelses 5 elementer



Viden


Viden -  beskrivelse af jeres undersøgelsesspørgsmål (hvad vil I gerne blive klogere på?), herunder begrunde hvorfor det er interessant. Hvilken viden findes der omkring temaet og hvilken viden er det relevant for jer at have? Anvend de søgeværktøjer I bliver introdukserede til på bibliotekskurset.


Som nævnt ovenfor undre vi os over inddragelsen eller mangel derpå, af naturen i skoleregi. Det er især også interessant, fordi brugen af natur i skoleregi har en lang række positive effekter. Desuden er det meget interessante om det er undervisningsministeriet der sætter stopper for det eller er det lærerne der ikke er kreative nok? Eller noget helt tredje som mangel af ressourcer?


Vidensindsamling – indsamling af empiri. Redegøre for hvilket undersøgelsesdesign (iagttagelse, videoanalyse, forskelligt dokumentationsmateriale, interview mm.) I anvender og hvordan empirien indsamles – begrundet ud fra videnskabelig teori og metode.


→ emperi. - Interviews med pædagoger/lærer på skolen.

__________________________________________________________

Vi har lavet et interview med 2. klasses klasselærer Helle.


Hvordan inddrager de naturen? - "Naturen inddrages primært på ture, diverse lege samt specifikke faglige opgaver, der udføres udendørs. At bruge naturen giver mere luft og rum til andre lege og muligheden for at ændre en smule i fagenes udførelse og derved ændre måden eleverne optager viden."

Kan den inddrages mere? - "Naturen vil sagtens kunne inddrages mere."

Hertil nævnes udeskole, hvor det hurtigt bemærkes, at underviseren (fremadrettet Helle) ønsker dette koncept indført.

Hvad skyldes den ikke bliver inddraget mere? - " Der er ikke mulighederne for det, da det kræver mere tid. Man kan selvfølig også tale med Undervisningsministeret og sige at man vil have mere fokus på naturen"

Helle giver udtryk for, at det er svært at inddrage naturen meget mere end de allerede gør, da læreplanen skal følges og der derfor ikke altid er mulighed for at finde tiden til at flytte aktiviteterne udendørs samt energiniveauet stiger udendørs kontra indendørs, hvilket ifølge Helle betyder meget for videns lagringen af undervisningsmaterialet hos eleverne. Igen nævnes her udeskole, hvor der i hele dage vil kunne fokuseres på naturen. Dette kræver dog prioritering fra både skole og skoleledelse, for at kunne lade sig gøre.

Har i overvejet at indrage noget natur relateret, mindst en gang om ugen? - "Det gør vi stort set" Føler du dig kompetent til at arbejde med naturen? - "ja, det vil jeg sige" Kender du til fordele af brugen af naturen? - Her gives der igen tid til at nævne udeskole og det at konceptet medbringer mere ro og giver mere rum til eleverne.

Bliver børnene inddraget af valg af undervisnings tilgang/tilrettelæggelse? - "Nej ikke på den måde"

På Varnæs skole bruger de faguger, hvor der er faste grundfag, men de resterende timer bliver brugt til ét fag i en uge ad gangen, så der er mulighed for at arbejde dybdegående med faget.
Helle udtaler at tiden er knap i de uger man ikke har faguger, hvilket gør at eleverne ikke har medbestemmelse der på samme måde som der er mulighed for i fagugerne.

__________________________________________________________

Lav endvidere en samarbejdsaftale jeres institution, hvori I beskriver omfanget af udviklingsarbejdet (antal deltagende børn/borgere, antal besøg, tilladelse til dokumentationsformer mm).

  • Vi kommer til at have 2 klasse elever som er 16 børn.

  • Lærerne/skolen blev informeret om fremtidtig besøg, men vi har ikke endnu faste dage

  • tilladelse om dokumentations formen bliver der undersøgt endnu


Lav en tidsplan for jeres arbejde i udviklingsprojektperioden, vær opmærksom på de udmeldte deadlines i studieplanen.

  • Tidsplanen kommer 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Udviklingsprojekt - opgave1

Udviklingsprojekt  Undren  Undring / problemstilling – Hvad det det der skal arbejdes med og forandres eller udvikles? Redegøre for hvilke ...